Cursus autogene training

Basiscursus Autogene training

Autogene training, ook wel concentratieve zelfontspanning genoemd, is een techniek die u in staat stelt op een betrekkelijk eenvoudige wijze spanning in uw lichaam te leren voelen en te beheersen. Autogene training, wat betekent uit het zelf (autos) oefenen, is in de jaren 1908-1912 ontwikkeld door de Duitse psychiater Prof. Dr. J.H. Schultz. Deze methode richt zich op het kalmeren van het onwillekeurige regelsysteem in het lichaam. Het is een methode van concentratie, die u zich eigen kunt maken door oefening, en die, als de methode beheerst wordt, op ieder gewenst moment toegepast kan worden. Zo kunnen allerlei klachten, die vaak worden aangeduid als stressklachten met autogene training onder controle worden gebracht. U leert door oefening om te schakelen naar rust en ontspanning.De autogene training kent 2 treden waarbij wij ons in deze basiscursus beperken tot de eerste trede. Deze bestaat uit zes oefeningen welke tot doel hebben de volgende gewaarwordingen op te wekken:

een gevoel van zwaarte in armen en benen:;
een gevoel van warmte in armen en benen;
een rustige ademhaling die “als vanzelf “ gaat;
een gevoel van warmte bij de plexus solaris;
een kalme en regelmatige hartslag;
een koel voorhoofd.

Autogene training kan vrijwel door iedereen worden aangeleerd. Echter zoals bij iedere training geldt, is motivatie een belangrijke stimulans om tot het gewenste resultaat te komen.

De cursus wordt gegeven in groepen van maximaal 10 personen, en bestaat uit 10 cursusavonden van elk een uur. De lessen vinden plaats 1x per week en later in de cursus 1x per twee weken.De cursus bevat een theoretisch en een praktisch gedeelte. De theorie gaat over stress en spanning in het algemeen en daarnaast over de orgaanfuncties die bij het praktische gedeelte worden betrokken, zoals beweging, bloedcirculatie, ademhaling, spijsvertering etc.Ook zullen veel voorkomende klachten besproken worden zoals hoofdpijn, nek- en rugpijn, hyperventilatie, hartkloppingen, hoge bloeddruk, spastische darm, slaapstoornissen en RSI .Om een en ander goed te kunnen volgen en te begrijpen krijgt u bij aanvang van de cursus een syllabus. Hierin staat datgene wat u in de cursus krijgt aangedragen nog eens vermeld.Aan het einde van iedere les krijgt u een oefening mee om thuis verder te “trainen”

Aanmelding kan plaatsvinden via deze site bij de tab inschrijving of telefonisch .

Cursusvoorwaarden:

De kosten bedragen 200 euro inclusief oefenboek/lesmateriaal en worden aan het begin van de cursus voldaan. Na aanvang van de cursus is restitutie niet meer mogelijk.

Kleding:

Het is aan te bevelen gemakkelijk zittende vrijetijdskleding te dragen. Indien u contactlenzen draagt dient u deze met oefenen veelal uit te doen ( lenzen doosje).