Sporten helpt ook als je al ziek bent.

Sporten helpt ook als je al ziek bent. ‘Patiënten beseffen niet hoeveel ze kunnen doen om hun kansen te verbeteren’

Zo meldde de kop in De Volkskrant op 12 februari 2021. ‘Het bewijs stapelt zich op dat lichaamsbeweging niet alleen preventief werkt tegen ziekten, maar ook een helend effect heeft op wie al ziek is. Het maakt patiënten fysiek en mentaal weerbaarder.’

Beter hadden wij het niet kunnen zeggen. Ook hier in de praktijk zien we dagelijks patiënten met chronische klachten of patiënten die een (gewrichts-vervangende) operatie moeten ondergaan. Vroeger was het advies om rustig aan te doen en het lichaam de rust te geven zichzelf te herstellen, maar er is steeds meer bewijs dat training en het fysiek uitdagen van het lichaam een veel beter effect heeft op het herstel.

Voor een patiënt die een operatie moet ondergaan geld het principe ‘better in – better out’, wat inhoud dat hoe fitter je een operatie in gaat, hoe beter je daarna hersteld. Bij chronisch zieke patiënten, bijvoorbeeld met kanker of longaandoeningen, zie je dat naast de ziekte, ook de verminderde conditie een grote invloed gaat spelen op het dagelijks functioneren. Zo zal een patiënt zonder (begeleid-) sporten of fysiotherapie misschien minder goed het eigen huishouden en de boodschappen kunnen doen en een patiënt die fysiek actief blijft wel. Voor het eigen geluk kan dit een groot verschil zijn.

Ook in de sportfysiotherapie zijn hier veranderingen in te zien. Zo zag ik een paar jaar geleden nog sporters binnen komen met grote aangepaste braces waar ze 6 weken in moesten zitten na een knieschijf-luxatie, nu adviseren steeds meer orthopeden om alleen te tapen en meteen de omliggende spieren te belasten en te trainen.

Sporten is goed voor iedereen en fysiek in conditie blijven kan op meerder manieren. De fysiotherapeut is specialist van het menselijk bewegen en kan je helpen activiteiten geleidelijk te trainen en op te bouwen. Mocht je meer informatie willen of fysiotherapie bij jouw klacht past, bel gerust even naar de praktijk of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

 

Artikel: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/sporten-helpt-ook-als-je-al-ziek-bent-patienten-beseffen-niet-hoeveel-ze-kunnen-doen-om-hun-kansen-te-verbeteren~b837c7e8/

Publicatiedatum: 23-02-2021


Terug naar overzicht